HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

546. és 6. Ékes nap

2011.05.08. 18:20 Dr. Gyenesei István

Változatos, színes hetet hagyunk magunk mögött, mind a világban, mind kishazánkban, benne Somogyországgal és a családdal. Attól izgalmas az élet, hogy előre szinte semmit sem vehetünk biztosra, körülvesznek bennünket a nem tervezhető események. Természetesen, alakíthatjuk életünket, de csak behatárolt keretek között. Belső képességeink és adottságaink arra alkalmasak, hogy kezeljük és megválaszoljuk a külső, sokkal nagyobb erők hatását. Akkor vagyunk, akkor lehetünk sikeresek, ha ezekre minél gyorsabb és minél jobb választ adunk. És még az sem biztos, hogy a pillanatnyi eredményt, amit értékelhetünk jónak vagy rossznak, megélhetjük jól és rosszul, azt a múló idő is ugyanígy minősíti majd. Örök igazság, hogy nem a legerősebb, legügyesebb marad talpon, hanem az aki a leginkább és a leggyorsabban ad jó választ a váratlan helyzetekre.

 

Így lesz ezzel az USA is. Az Oszama bin Laden megsemmisítésével végződő támadást követően ugyanis nagyon bizonytalan a folytatás. Miként reagál majd a kivégzéssel végződő hosszasan elnyúló üldözésre a fanatikus arab világ? Az, hogy nem az elfogása mellett döntöttek, azt bizonyítja, hogy féltek tőle. Mint ahogy félelemből tüntették el földi maradványait is. Ki tudja még, hogy sikerül-e megakadályozniuk, megelőzniük, az Amerika ellen bosszúból indítandó egy vagy több terrortámadást. Az is kérdés, hogy Európa megússza-e ennek az akciónak a következményeit, amelyet, a CIA igazgatója megmosolyogtató módon „történelmi győzelemnek” nevezett.

 

Egyre bonyolultabb a belpolitikai helyzet. A FIDESZ folyamatosan és nagy tempóban veszíti népszerűségét, de szerencséjére tapodtat sem nőtt mások támogatottsága. Rohamosan nő ugyanakkor a bizonytalanok, és az elégedetlenek száma, akik könnyen manipulálható tömeggé gyarapodhatnak. Bölcs politikusokra lenne szükség, hogy ezt a bővülő erőt jó irányba vezessék. Az MSZP egyelőre önmagával van elfoglalva és erőtlenül tapogatódzik. Politikai megrendeléseket fogalmaz meg, amire nincs fogadó közeg. A Gyurcsány Ferenc elleni vádak Sukoró ügyben könnyen viszályukra fordulhatnak. Mentelmi jogát – azok után, hogy az ügyészség kezdeményezte és Ő is ezt kéri – fel kell függeszteni. Ha nem teszi meg a parlamenti többség, az annak a nyílt elismerése, hogy bakot lőttek. Ha viszont az eljárás során nem bizonyosodik be súlyos visszaélés, az hatalmas fordulatot hozhat a belpoltikai életben. Egy esetleges elhúzódó per sem válthat ki különb hatást.  Úgy tűnik itt is bebizonyosodik, hogy a harag rossz tanácsadó.

 

A kormány kommunikációs tevékenysége olyan, mint valami társadalmi karikatúra. Mintha a szürkeállomány sötétszürke állományra változott volna. Van egy erős ellenségkép és mindent ez mozgat. Más koncepció nem is látszik. Két agysejttel többel rendelkezők mielőtt döntést hoznak át szokták gondolni, hogy minek mi a következménye és legfőképpen, hogy a befogadó közeg sem hülye. Ennek azonban nem feltétlenül az a módja, hogy a néptől kérnek tanácsot, mit is kellene teni. Ez nem a bizalom, hanem sokkal inkább a bizonytalanság vagy az időhúzás jele. Régi bevállt trükk a mindenkori hatalom részéről. Ki-ki fontosnak érezheti magát. Elsősorban nem csak a jobb célra is fordítható milliárdok ablakon kiszórását, hanem a tetten érhető „parasztvakítást” tartom ebben az esetben bűnnek.

 

Somogyban sem nyugodt a hangulat. Mitől lenne az? Továbbra sem ült el a Toldi iskola megszüntetése körüli hangulati hullámverés. Izzik a közgyűlési döntéssel hamuval befedett parázs. Eközben felröppent a hír a Kaposvári Egyetem megszüntetéséről. Ami kormányzati álláspont szerint nem is megszűnés, csak átszervezés. Egyes karok, szakok más egyetemhez (Pécs, Nyugat-Magyarország) kerülhetnek. A hallgatók, tanárok maradnak. Itt járnak egyetemre, de másutt írják alá diplomájukat és máshonnan határozzák meg, mire jut és mire nem, illetve ki, mit tehet itt. Pont úgy, mint a Toldinál. Nem irigylem Kaposvár vezetését, hiszen az egyetemnél annak az elképzelésnek a megvalósítását kellene megakadályozni, amivel a Toldi megszűntetését próbálták magyarázni. A 22-es csapdája ez. Újabb bizonyítéka ez a somogyi, kormánypárti politikusok igen gyenge érdekérvényesítő képességének. Én egyiket sem tudom elfogadni.

 

Mint ahogy az a stílus is elfogadhatatlan, ahogy a siófoki képviselők a számukra kedvezőtlen, de ettől még valós rendőrségi statisztikákat és a rendőröket minősítették. Csorba tanácsnok „hanyatt dobta magát, amikor meglátta a statisztikákat”. Balázs polgármester pedig nemes egyszerűséggel idiótának nevezte a napvilágra került statisztikákat. Amit ugye ezek szerint idióta rendőrök készítettek. Mindezt azért, mert szembesítették őket a tényekkel. Pedig nem a rendőrök, hanem ez a stílus ordenáré és idióta. A bizonyítványukat magyarázó helyi vezetők szerint nem is olyan bűnös város Siófok, mint amilyennek a számok mutatják. Ezek után nem lehet csodálkozni, hogy egyre nő a fegyveres testületek tagjainak elégedetlensége. A politikusok lassan velük akarják tisztára mosatni saját koszos gatyájukat.

 

A családban is szépen zajlanak az események. Sportosra sikeredett ez a hétvége. Fanni a ritmikus gimnasztika vidékbajnokságon, 36 induló közül, Pécsen 9. lett. Dorina pedig Esztergomban, az országos pontszerző Hip hop versenyen 2. helyen végzett. Barniék hazai pályán Győrben játszottak 1:1-es döntetlent a szekszárdi tizentkétévesekkel. Az utolsó percben eldönthette volna a mérkőzést, de a gól vonalra pattanó fejesét a vendégek kapusa hárította. Leila a százhalombattai öttusa világkupán lett 30. Számára ez a nap tele volt nehezen magyarázható helyzetekkel. Vívásban előbb-utóbb át kell törnie egy falat, amit maga épített. El kell hinnie, hogy sokkal többet tud már annál, amit mutat. Az úszásban hozta magát és Lidérc nyergében hibátlan pályát lovagolt. Ekkor még nem sejthettük, hogy az igazi lidérc még csak ezután következik. A befejező szám előtt mindössze 17 futó másodperc válaszotta el a dobogós helytől. Aztán jött a futás közbeni lövészet, ami minden várakozást romba döntött. A szövetségi kapitány szerint irreális ez az eredmény, amiben a technika problémája is szerepet játszhatott. Háromszor egymás után ennyit rontani, sorozatban kétszer 9 hibás lövést leadni szinte lehetetlen. Bár Leilának is vannak ilyen érzései, de becsületére legyen mondva nyilatkozataiban sem fogta külső körülményre ezt a gyenge teljesítményt. A verseny utáni beszélgetünkön is már a megoldásról gondolkodott. Fájó a vereség, de a sportban a legjobbakkal is előfordul, és az igazi bajnokok ebből is profitálni tudnak. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitánnyal, aki kemény és egyenes gondolkodású, jó szakember, közösen meg fogják találni a megoldást.

 

Jutkám és Fanni unokám számára ékes ez a nap. Május 8-án, egyszerre ünneplik születésük napját. Egyikőjük 7 éves, másikójuk „kicsit” több. Pontosan ötször egy tucat. De úgy is mondhatnám, hogy 6 van, szebben fogalmazva 6 volt, úgy 54 évvel ezelőtt. Esetleg azt is mondhatnám, hogy másodszor lett 30. Ez azonban nem látszik meg sem rajta, sem rajtam. A szakaszolt ünneplés egy hétig fog tartani, mivel tegnap volt Anita lányomék házassági évfordulója és egy hét múlva ünneplik István fiamék ugyanezt. Isten éltesse mindannyiójukat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika sport család mszp fidesz usa gyurcsány ünnep kormány kaposvár politikusok somogy siófok leila értékek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr682887815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása