HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

553. és 13. Szétgombolva

2011.06.28. 21:29 Dr. Gyenesei István

A múló idő távlatából nem emlékezem tisztán, melyik csemeténk használta ezt a szót: szétgombolva. Végül is logikus. Ha van összegombolva, akkor kell legyen szétgombolva is. Valószínű, hogy ezzel a kigombolva kifejezést helyettesítette. Ez azonban most mellékszál. Minden esetre ösztönösen érzett rá az elválasztásnak erre a verbális megjelenítésére. Véletlenül jutott mind ez az eszembe. Vagy egyáltalán nem véletlenül? Ki tudja? Annyi bizonyos, hogy valami láthatatlan kéz életet adó családok, erőt sokszorozó barátok, létbiztonságot jelentő munkahelyi közösségek, a valahova való tartozás érzését sugárzó civilszervezetek, a lelkeket erősítő egyházak összetartó erejét, egymásra utalt települések eddig szoros kötelékeit gombolja szét, szünteti meg, gyengíti el. Hogy aztán lesz-e, ha igen akkor mikor lesz összegomboló szándék, bátorság és erő, arra nehéz a válasz. Illetve lehet, hogy a kéz, amely szétgombol, már készül erre. Na nem pont mindent ugyan úgy és ugyan oda. Sőt! A szándékai kifürkészhetetlenek. Vagy mégsem? Egy biztos, nincs mindenki számára egyaránt jó megoldás. Azért jó lenne, ha a többség jól érezné magát!

 

Az elmúlt héten sem unatkoztunk. Történt egy s más. Születtek új törvények és kerületek süllyesztőbe mások az országnak házában. A somogyi megyeházán pedig tovább fokozódtak a bajok. Nem elég, hogy több száz embert bocsátottak el, hogy intézményeket, árvagyerekek lakásotthonait szüntették meg, hogy alig öt év alatt már több mint húszszorosára nőtt az adósságállomány, hogy a fonyódligeti gyermektábor utolsó négyzetméterét is jelzálog terheli, hogy a világ szégyenére a számlavezető bank már nem is ad kölcsönt. Ez mind nem elég. Legutóbb, pár napja már a civil értékek sokaságától vonták meg a levegőt 48 millió korábban megítélt és megígért költségvetési támogatás eltörlésével. Nyugdíjasoktól, polgárőröktől, egyházaktól, önkéntes tűzoltóktól, sportolóktól, a kultúrától és így tovább. A másik oldalon meg felelőtlenül szórják a milliókat. És különleges, megmagyarázhatatlan, esetenként nagyon is megmagyarázható kedvezményeket kapnak a „csókosok és a szeretők".

Lassan elvesztik minden erkölcsi alapjukat. Alap nélkül pedig összeomlik minden építmény. Közben azért rendre előveszik a bűvös tükröt és kérdezgetik: „Tükröm, tükröm mond meg nékem, ki a legszebb a világon?” És láss csodát, a tükör válaszol. Alig halhatóan, de kristálytisztán érthetően: „Lehetnél szép is, de a gonoszság elcsúfít. Lehetnél okos is, de a szolgaszellem megbénít. Lehetnél hasznos is, de a görcsös hatalomvágy zsákutcába vezet.” És már repül is a tükör. Jó, ha nem zúzzák ízzé-porrá. Csak a hitehagyottak, a létüket féltők, a félelemtől rettegők maradhatnak és maradnak gazdáikhoz hasonlóan remegő gyomorral.

 

A hét vége a „Beszéld el fiadnak!” jegyében telt. Vasárnap délelőtt a 67 év előtti Holokausztra és somogyi áldozataira emlékeztünk méltósággal, a rég lebontott kaposvári zsinagóga helyén és a zsidó temetőben. Az emlékező gondolatok sokasága között, egy szerényen meghúzódó mondat markolt meg leginkább. Talán jól idézem az árván maradt utódot „Mások sírján sirattam anyámat….”

Vasárnap délutánján pedig Somogyváron a megye védőszentjére Szent Lászlóra, az országban rendet teremtő lovagkirályra emlékeztünk.  Mise a falu templomában. Pár kilométeres zarándokút, megfogyatkozott létszámmal a Bencés apátság romjaiig. Veretes, politikamentes, példamutatóan korrekt miniszteri beszéd (Hende Csaba), méltatlanul kisszámú közönség előtt. Nem mellesleg a teljes megyei közgyűlést meghívták. A 16 főből csak az elnök, aki amúgy somogyvári és jómagam voltunk ott. A fideszes országgyűlési képviselő polgármester, Móring Attila hívására nem mozdult senki a narancsosok somogyi képviselői közül. Sem megyeiek, sem pedig parlamentiek. Szent László emléke és Somogyvár tőlük igazán többet érdemelt volna. De a máskor hiánytalanul ott lévő környékbéli polgármesterek közül is csak talán, ha ketten voltak ott. Hol vagytok régi játszótársak?

 

Befejezésül három fontos mondat kívánkozik még ide. Leila 50. magyar bajnoki címének örülhetünk péntek óta. A különböző korosztályokban, az elmúlt 15 év alatt, 7 sportágban, félszázszor lett országos bajnok. Öttusában ez volt a 4. felnőtt bajnoki aranya.

 

Szólj hozzá!

Címkék: somogyvár kultúra fidesz ünnep vallás parlament holokauszt zsidó kaposvár politikusok somogy szent lászló hende móring megyei közgyűlés leila sport

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr983022974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása