HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

569. Érdemszerző szenvedés?

2011.11.23. 09:55 Dr. Gyenesei István

Fogytán a pénz. Ami van az is kevesebbet ér. Egyre nehezebb, sokaknak szinte lehetetlen a megélhetés. Magyarország transzban van. Nem értik mi történik és mi lesz a történések következménye? Nagy adag hit kell ahhoz, hogy bízzunk egy jobb jövőben. Hitel kell ahhoz, hogy túléljük a mát. És kellene hozzá hitelesség, ami bizony kívül-belül fogytán.

 

Nagy hiba volt a mellünket verni, hogy mi majd így meg úgy megmutatjuk a világnak. Most pedig odakuncsorgunk, ahova sallert és kokit osztottunk? Visszanyal a fagyi. Tulajdonképpen nem történik más, mint a kormány, érzékelve az ország leminősítésének közelgő veszélyét a gyors tárgyaláskezdeményezéssel időt akar nyerni. Csak bizonytalan válasz adható arra a kérdésre, hogy sikerül-e ezzel megállítani, megakadályozni a piaci pánikot? Félő, hogy nem és mindössze fejest ugrunk egy üres medencébe. Ezek után nem tudom hova tenni a miniszterelnök nyilatkozatát, amely szerint képesek vagyunk magunkat finanszírozni. Münchausen báró módjára?

 

Mi kellene, ki kellene ahhoz, hogy dolgaink rendben menjenek? Tudás, bátorság, őszinteség és alázat. Gazda típusú vezetők. Ebben a nehéz helyzetben az emberek félrevezetése, a valóság elferdítése és a pökhendi, ki ha nem én stílus a reményt is megöli. Van még valami, ami a nagy dolgok létrehozásához nélkülözhetetlen, de hiánycikk. Ez pedig az alkotók pozitív, építő aurája. Ez az amit kezdetben még éreztünk a vezető politikusokon, de mára már elfogyni látszik.

 

Ismertük Szász Endrét, Makovecz Imrét és ismerjük Papp Lajost vagy Varnus Xavért. Közös bennük a nagy szakmai tudás. Talán nem szentségtörés, ha azt mondom, hogy kis hazánkban mindegyikőjük „szakmájában” többen is vannak, akik hasonló, sőt akár nagyobb tudással is rendelkeznek. Ami Őket mégis kiemelte a legjobbak közül, az a kisugárzó többlet, a már-már misztikum világába tartozó sodró, hiteles személyiségük.

 

Az életünket irányítóknak megvan a tudása. Bátorsága több mint elég. Balsorsunk oka, hogy nagyon hiányzik belőlük az őszinteség. Az alázatot pedig talán még definiálni sem tudják. Így pedig mindent lehet, de maradandót építeni nem. Orbán Viktor semmire nem vágyik jobban, mint, hogy nevéhez gyarapodás, nagy és maradandó építkezés kötődjön. Bevallom, minden látszat ellenére szurkoltam neki, hogy sikerüljön. Úgy tűnik nem jött össze és nem bírja, sőt nagyon rosszul viseli a vereséget. Ráadásul, ha valaki Ő aztán tudja, hogy annak a kevéske gólnak egy része, amit sikerült berúgni, lesből esett. Ez alatt a teher alatt egy ilyen ember törvényszerű, hogy mentálisan összeomlik. Csak az ideje kérdéses. Menekülésként talán már vágja a centit. Ha augusztusig kibírja (és miért ne bírná ki), akkor az ősszel a Sándor-palotában landol, ahol megpihenhetne. De ez nem Ő lenne. Így aztán meg is keserítheti utódai és az utódkormányok életét.

 

Somogyországban is történt egy és más. Az elmúlt napokban megint több helyen jártam. Tanulságos látni, tapasztalni azt a változást, ami az emberek fejében lezajlik. A 125 éves alma materem, a Kaposvári Mezőgazdasági Szakközépiskola (amikor 1966-ban érettségiztem technikum) igazgatója meghívott az ünnepségre. Megtisztelő volt a felkérésük, hogy szóljak. Az iskola aulájában jól esett látni a dicsőség táblán a nevemet a kitűnő tanulók és a „Jó tanuló, jó sportoló”-k sorában. Az emlékfák ültetésénél mondtam el gondolataimat. Többet között azt, hogy évtizedekkel ezelőtt a falvak lámpásai, a tanítók mellett a gazdászok voltak a vidék iránytűi, a megélhetést adó értékek gazdái. Vallom, hogy meglátszik, ha valaminek van gazdája, de az is, ha nincs vagy rossz a gazda. Legyen az termőföld, ló, ház vagy asszony. Magyarországon és így Somogyban is ma a kis- és nagyközösségek éléről hiányoznak a jó gazdák. Felkészült, gazdalelkű, gazdaszemléletű és gazdaként cselekvő vezetők kellenének. Sajnos kevés van belőlük. Jóval több kellene!

 

Nem olyanok kellenek, mint ez a szerencsétlen somogyi elnök, aki arra vetemedett, hogy megzsarolja a középiskola vezetőjét. Az igazgató elmondása szerint az elnök a megye anyagi támogatását attól tette függővé, hogy nekem ne adjanak szót ott, ahol Ő beszélni fog. Tisztességtelenség, neveletlenség és gyávaság, kultúremberhez méltatlan amit tett. Na meg egy nagy adag kisebbségi érzés és a már közismert vissza-visszatérő Gyenesei fóbiája derült ki újból. Végül aztán el sem jött az ünnepségre. Lehet, hogy megszólalt a lelkiismerete? A helyettesét, Witzmann Mihályt küldte maga helyett, aki kulturáltan, míves szavakkal köszöntötte az ünnepet és az ünneplőket. Nem rontotta a levegőt. Lesz valami ebből a fiúból és így talán Somogyból is.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika ünnep varnus xavér orbán viktor kaposvár politikusok somogy értékeink makovecz imre szász endre papp lajos gelencsér attila witzmann mihály

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr533405336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kormány nem fél a népharagtól 2011.11.23. 12:49:50

Ez most nagyon demagóg lesz, de egyszer ezt is kipróbálni. Különben is, berágtam. Nem csoda: a devizahitelesekről lesz szó, illetve azok egy részéről. A gazdag devizahitelesekről....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása