HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

601. Bizalomvesztés

2012.10.23. 22:35 Dr. Gyenesei István

2012. október 23. maga volt az ünneplőbe öltözött nemzeti megosztottság. Kivétel nélkül minden szereplő magáénak követelte. Ami ma történt azt ésszel nem, csak érzelmekkel lehet minősíteni. A holnap fogja eldönteni, hogy kinek a szava volt szavazatgyűjtő és kié vesztő.

Nem véletlen, hogy az előző néhány mondatban kerültem a hiteles és a hiteltelen jelzőt. Az emberek nagy többsége számára a hitelesség már rég népmesei elemmé vált. Természetesen jó lenne tisztán látni. A mai nap legfeljebb a tisztuló látást segítette, de még mindig homályos, nagyon homályos a kép.

Benedek pápa meghirdette a „Hit évét”. Jövő év novemberéig tart. A katolikus egyház feje pontosan tudja, hogy hit nélkül értelmes, mások számára is hasznos életet élni nehéz, majd hogy nem lehetetlen. Az emberek hite pedig az egész világon apadóban van. Meg kell hát menteni azt, ami megmaradt, és tenni kell azért, hogy gyarapodjon. Ez esetben nyilvánvaló, hogy az Istenhit erősítése a cél. Nem hiszem, hogy a római pápának ellenére lenne, ha ennek során az emberek egymásba vetet hite is gyarapodna.

E kettő az én fejemben nem is választható el egymástól. Így marad meg a remény. Egy élhetőbb világ reális reménye. Olyan világé, amelyben mindenkinek a dolga és mindenkinek a lehetősége, a környezetének átalakítása, formálása. Mivel a bennünket körülvevő világ messze van a tökéletestől, ezért nem hagyhatjuk olyannak amilyen. Tessék csak belegondolni, hogy ma a legkülönbözőbb szekértáborok, a kormánypárti, az ellenzéki és a civil vezérszónokok, bár egymás ellenében, de valamennyien erről beszéltek. Egy valamiben egyetértettek. Abban, hogy változtatni kell! A „hogyan” és a „kivel” kérdésekre adott válaszaik azonban nemigen találkoztak egymással ezen a napon.

Az ünnep előtti somogyi hétköznapok eseményei is beszédesen bizonyították a bizalomvesztést. Megkezdődött a 2014-2020-as somogyi területfejlesztési tervezés. A megyei önkormányzat vezényli. A tisztségviselők megyejárással „alapozták meg” a települési javaslatok, elképzelések begyűjtését. Azt gondolná az ember, hogy dőltek az ötletek. Ehelyett az önkormányzatok alig negyede válaszolt a felhívásra. Közel három évtizedes közéleti tapasztalattal a hátam mögött ekkora passzivitásra nem emlékezem.

Ezek szerint igen alacsony hatásfokkal zajlott a vezetők megyejárása. Az okát keressék azok, akiknek a munkájáról ezt a gyenge bizonyítványt állította ki Somogy településeinek háromnegyede! Súlyos bizalomvesztés ez. A sajátjaik mondtak ítéletet Somogy kormánypárti vezetőiről.  A fideszes, vagy a FIDESZ által támogatott polgármesterek nagy többsége a füle botját sem mozdította a felhívásukra.

A bizalomvesztés, a fásultság és a tisztánlátás együttesen motiválta ezt a passzivitást. Ez a némaság, valójában hangos kiáltás az önkormányzatokat lekiskorúsító politika és politikusok ellenében. A somogyi települések nagy többsége ezzel jelezte, hogy nem hisz a kérdezőknek, és nem bízik bennük. A „kétharmados” felhatalmazás itt Somogyban a múlt ködébe veszett.

1 komment

Címkék: politika ünnep politikusok pártok területfejlesztés megyei közgyűlés vallás egyház megyejárás Somogy

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr104865509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2012.10.26. 05:49:10

Kedves Pista!
Teljesen igazad van.A bizalomvesztés fent,középen és lent egyaránt jól kitapintható.Az okok?
Legföbb oka szerintem az,hogy a politika,a közéleti szereplés résztvevőinek jelentős része minden szinten hazudik,sokszor képmutató,szemforgató,csak az önös érdekét nézi,és ez most üt vissza!-sajnos nem azokra,akik ezt müvelik az emberekkel.
A bizalom,igy a politikai bizalom is nagyon illékony valami,sokkal könnyebb megszerezni/félrevezetéssel,sunyisággal és egyébb "jellemes" cselekedetekkel/,mint megtartani.Ezt bizonyára Te is tapasztaltad,és volt főnököd,az "öszödi böszme" ugyancsak lecsinálta azt a bizonyos kalapácsnyelet,ahogy itt Somogyban,mi somogyi "tükék"mondjuk.
A hazudozás,képmutatás,jellemtelenség és egyéb "politikai nyalánkságok"nem pártfüggőek,ezen virus megtalálható minden pártban,a szervilizmusról nem is beszélve:Egy kis sarzsiért a csontig benyalás divik,csak a szék,a pozició maradjon meg,természetesen közpénzzel kipárnázva!
Hol van az egyenes jellem,a karakán kiállás ?Manapság az emberek talán csak pápának hisznek,de még felkent követőinek sem.Hogy ez hova vezet,nem tudom.
süti beállítások módosítása