HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

606. Álmodok?

2013.04.22. 21:28 Dr. Gyenesei István

Vagy valóság, ami történt? Hihetetlen. Pedig igaz. Itt vannak előttem az asztalon a díjak. Valamennyi benevezett pálinkánk, párlatunk és likőrünk érmes lett a Gyulai Országos Bajnokságon és Világkupán. 12 aranyérem, 4 ezüstérem és 10 bronzérem a Gyenesei Pálinkárium termése. Szinte belé borzongok. Ennyi aranyat senki más nem vitt haza.

Tíz országból 224 párlatkészítő cég és magánszemély, 755 terméket küldött a megmérettetésre. A zsűrizés meglehetősen bonyolult. 5 bíráló egymástól függetlenül minősíti az anonim mintákat, és ebből legalább három, de inkább négy értékelésének egybe kell esnie ahhoz, hogy eldőljön a végső pontszám. Ennek további részleteivel nem untatom olvasóimat.

Az aranyérmesek közül választják ki a championokat. A magyar derbin mindössze 7 kapta meg ezt a legmagasabb elismerést. Köztük a mi két gyönyörű „gyermekünk”, a cseresznye és az erős Lepotica szilva. De a többi aranyosunk is megérdemli, hogy felsoroljam őket: a  Stanley szilva, a hordóban érlelt szilva, a tavaszi vegyes, a nyári vegyes, a meggy- málna vegyes, a Tramini szőlő-málna vegyes, az ágyas sárga muskotály szőlő és a galagonya pálinkák, valamint a zöld dió likőr illetve a vörösfenyő likőr. A négy ezüstérmes a birskörte- és a törkölypálinka, valamint a zöld dió párlat és a fekete ribizli likőr lett.

Nem csak játék a szavakkal, amikor hol párlatot, hol pálinkát írok.  A részletek útvesztőit elkerülve elég, ha annyit írok erről, hogy a pálinka Magyarországon termett gyümölcsből készül, ugyanakkor csak párlat nevet kaphat, ha az alapanyag külföldön termett ,vagy nem gyümölcs, hanem virág, vagy egyéb termés. Vagyis minden pálinka párlat, de nem minden párlat pálinka.  No, ebből ennyi gondolom bőven elég.

Még nem szóltam a fődíjakról, amelyeknek odaítélésénél a különböző gyümölcsfajokból készített összes pálinka és párlat, kategóriák nélkül versenyez egymással. Így aztán különös boldogságot jelentett, hogy a mi kincseink közül került ki a „Magyarország legjobb kisüsti pálinkája”, a „Magyarország és a Világkupa legjobb erős pálinkája”, a „Magyarország legjobb hordóban érlelt pálinkája”, a „Magyarország legjobb magánfőzött pálinkája”, a „Magyarország és a Világkupa legjobb likőrje”. Mindezt megkoronázta, hogy újra elnyertük a „Magyarország Legjobb Magánfőzője” címet is.

Jó volt érezni, hogy a szakma nagyjai – akiktől eddig is sokat tanultam, és még nagyon sokat szeretnék tőlük ellesni – elismeréssel szóltak pálinkáinkról. Semmi irigység. Nem vagyok ugyanis konkurens. Nem piacra termelek. Ha egyszer esetleg erre is elszánom magam, akkor is csak egy szűk, nagyon igényes fogyasztói kör számára készítenék, „egyedileg megmunkált” illat- és íz csodákat. 

Ez a sok díj, abban a kis kerti szaletliből átalakított szentélyben kovácsolódott, amit Jutkámtól kaptam ajándékba, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy így a hobbimnak itthon hódolhatok, és közben együtt leszünk. Az élet azonban másként akarta… Már jár az agyam, és kész ötleteim vannak, hogy ebben az évben mit szeretnék másként, még magasabb színvonalon, még jobb eredménnyel megvalósítani. Lélekidézés lesz ez a szó minden értelmében.

A gyulai verseny a találkozásokról és az egymásra csodálkozásokról is szólt. Velem volt gyermekeim kétharmada, Leila és István. De gondolatban Anita is szorított a sikerért, amit Jutkám onnan fentről rendezett nemes sorba. Újra találkozhattam olyanokkal, akikkel egy évvel ezelőtt láttuk egymást utoljára, ugyanitt. De új kapcsolatok is indultak útjukra az ismeretlen, reményteli jövő felé.

Mindehhez jó alapot adott a legjobb magyar pálinkák arzenáljának kóstolgatása. Agárd, Árpád, Békési, Birkás, Bolyhos, Brill, Gyula, Schiszler, Szicsek, Zsindelyes….. Folytathatnám a sort, mert évről-évre egyre szebbek a gyümölcspárlatok, és egyre szélesedik a pálinkát termelők palettája. Kialakult a készítés és a fogyasztás kultúrája. Egy nemes ital, egy Hungaricum futja pályáját. Nagyszerű érzés ott lenni, ott futni a csapatban. A csapatban, aminek most már elismert tagjai lettünk István fiammal együtt mi is. Köszönöm, hogy megkaptam az élettől ezt az ajándékot is. Igaz, nem vártam rá tátott szájjal.

 

 

    

Szólj hozzá!

Címkék: barátok család világkupa pálinka értékeink Gyula Brill Árpád Agárd pálinkárium Békési Birkás Bolyhos Schiszler Szicsek Zsindelyes

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr805242055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása