HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

611. Zsidókkal

2013.07.01. 05:42 Dr. Gyenesei István

Kellemes nyári témák jelentkeztek tollam hegyére, laza, könnyed stílusban megírt villanások, finom politikai áthallásokkal és ráadásul sokkal korábban. Nem jött össze. Június közepén eltávozott apósom, Jutka édesapja is. Kemény kihívás volt az újra felnyitott sírbolt mellett állni. Érthető, hogy ebben a hangulatban nem rohantam blogot írni. Közben kaptam egy felkérést. A Kaposvári Zsidó Hitközség június utolsó vasárnapjára, azaz mára szervezte meg a Holocaust somogyi áldozatainak emléknapját. Három megemlékezőt invitáltak. A zsinagóga helyén lévő imaházban Suchman Tamás MSZP-s politikus, a gettó emléktáblájánál Szita Károly Fidesz-es városvezető, míg a zsidó temetőben lévő emlékműnél, Somogy legjelentősebb civil szervezetének elnökeként, én mondtam beszédet.

 

Húztam, halasztottam a felkészülést. Ma, amikor a zsidó kifejezés, nem ritkán szitokszónak számít, nem egyszerű lecke sablonok nélkül, mának szóló, aktuális gondolatokat megfogalmazni. Arról eleve letettem, hogy mindenkinek tetsző közhely gyűjteményt adjak közre. Az egyébként sem én lennék. Tudtam, nem kerülhetem meg az aktuál politikát sem. Végül tegnap este, amikor már elmentek az unokák  és egyedül maradtam, ötletszerűen, egymással logikai kapcsolatban nem lévő mondatokat, szavakat vetettem papírra. Ma reggel, aztán 5-7 óra között ezekből összeállt amit dél tájban elmondtam, és ami komoly hatást váltott ki. Ennek lényegét adom most közre.

 

„A tűz szüntelen égve maradjon az oltáron, és el ne aludjék!” Idéztem ezt a figyelmeztető mondatot, Mózes III. könyvéből. Azért jön össze évről évre maroknyi somogyi zsidó és nem zsidó, hogy emlékezzen. És ahogy a tüzet őrizni kell, ugyan úgy kötelességünk emlékeztetni is. Emlékeztetni önmagunkat és környezetünket. Emlékeztetni a ránk figyelőket, és figyelmeztetni az emlékezőket.

 

Figyelmeztetnünk kell magunkat, hogy veszélyek között élünk. Mert a világ, amely körül vesz bennünket veszélyes hely. Einstein szerint nem azok miatt veszélyes a világ, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik. Ezért a legfőbb kötelességünk lenne, megtanítani a fiatalokat az előítéletesség legyőzésére. E helyett előítéletességeket sugall egész környezetünk. Szinte kötelezővé vált annak újra értelmezése, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. Olyannyira, hogy aki nincs velünk, azt már-már ellenségnek kell tekinteni.

 

Ennek legfőbb gerjesztője az a közéleti kulturálatlanság, ami körül vesz bennünket. Ez ma a minta. Így aztán nincs mit csodálkozni, hogy amikor pár nappal ez előtt I. Ferenc pápa azt üzente a világnak: „Közös gyökereink miatt egy keresztény nem lehet antiszemita” azonnal durva ellenreakciót váltott ki.

 

Korábban nem akartam elhinni, de ma egyre többször van olyan érzésem, hogy bátorságra van szükségük azoknak, akik vállalják zsidóságukat. Ezt bizonyítja az a friss felmérés is, amely szerint Magyarország lakosságának 2/3-a osztja a zsidóságról alkotott negatív sztereotípiákat. Ennek kiváltója csak részben az ismerethiány és a tudatlanság. Tudatos manipuláció áldozataivá válnak egyre többen. Ez az igazi veszély. A test helyett ma a lelkeket próbálják összezúzni, gonosz ideákat valló lelketlen csoportok. Miért? -kérdezzük szelíden. Miért hagyjuk? -kérdezzük kiáltva.

 

Hiába telt el 69 év, és zárult le egy kor, ugyanolyan valódi, érvényes a szörnyűségek emléke mellett az üzenetük is. Az 1944/45-ben meghurcolt kaposvári, somogyi zsidó emberekre, családokra, közösségekre emlékezünk és emlékeztetünk mindenkit. Emlékezzünk és emlékeztessünk, mert ez a kötelességünk! És tekintsünk előre, járjuk együtt az élet útját, ma élő zsidó és nem zsidó somogyiak, magyarok.

 

1 komment

Címkék: politika család kultúra ünnep holocaust politikusok pártok értékeink Somogy Kaposvár Mózes Einstein Szita Károly Somogyért Egyesület Ferenc pápa Suchman Tamás Vallás Egyház

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr95385507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás Id Szigeti 2013.07.01. 18:49:26

T.Gyenessei Ur!
Meghatottan halgattam vasárnapi beszédét
Mint elszármazott-tulélő kaposvári köszönjük.
Szigeti T. Armuth AQndrás
süti beállítások módosítása