HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

627. Indul a banzáj

2014.08.22. 14:24 Dr. Gyenesei István

Akarom mondani, a kampány. Hivatalosan csak holnap, 23-án veszi kezdetét. Mit sem zavarja ez a kormánypártok budapesti polgármester jelöltjeit, akik a hirdetőoszlopok méretes plakátjairól már nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án ott kacsintgattak a nagyérdeműre. Talán, mert törvényen felülállónak tekintik magukat. Minden bizonnyal bíztatást kaptak. Nem hiszem, hogy egyéni akciókról lenne szó. Mi lesz itt később?

Mert, hogy október 12-ig 51 nap áll rendelkezésre a választópolgárok győzködésére. Kevés idő arra, hogy a pártok és jelöltjeik jelentőset javítsanak a fényképükön, de bőven elég a másik fél, az ellenfél mocskolására. És ezzel mindegyik oldal egyetért. No nem azzal, hogy ő a sármester, hanem azzal, hogy őt bizony minden alap nélkül bántja, gyalázza az a fránya „ellenség”. Mert bizony ellenségként tekintenek egymásra.

Mi más motiválná az irányított médiák nagy részét abban, hogy a baloldal budapesti főpolgármester jelölt jelöltjéről (nem botlás), már most hetet-havat összehordjanak. Ha igaz, ha nem, le kell járatni mielőtt ráhangolódnak az emberek. Orvosról van szó, aki segítésre, gyógyításra tette esküjét és életét. Most sem tesz mást. Segíteni akar a beteg társadalom testének egy szegletében, ami ez esetben az ország szíve. „Szülei”, a jelöltségét létrehozó pártok annyit szerencsétlenkedtek az előkészítés során, hogy az már fájdalmas volt. Látszott, hogy nem gyönyörben fogant, sokkal inkább kínkeserves kínlódásban.

Szűkebb hazánk, Somogyország is készül. Polgármestereket, települési és megyei képviselőket választunk. A többivel most ne bonyolítsuk a képet. Szóval, október 12-én választunk, de előtte hétfőtől kezdve ajánló ívekre adatokat és aláírásokat gyűjtünk. Merthogy most nem ajánlószelvényeket kaptak a választópolgárok ( amiből korábban csak egy volt), hanem elég tollat ragadniuk. Akár minden hozzájuk bekopogtatónak aláírhatnak. Sokkal egyszerűbb ez így. Nem lehet gond egyetlen jelölő szervezet, vagy jelölt számára sem két hét alatt a szükséges ajánlás összegyűjtése. Lesz is belőlük bőséggel.

Ráadásul az elvárt aláírások száma csekély. Néhol már-már komolytalanná, kabarétréfába illővé teszi a törvény a jelölt-állítás feltételét. Gondoljunk csak bele! Somogyban kilenc olyan település van, ahol a polgármester, vagy a helyi képviselő jelöléséhez mindössze egyetlen támogató aláírásra van szükség. Mivel semmi nem tiltja, ezért bárki jelölheti önmagát. Ez önmagában is elégséges ahhoz, hogy a szavazólapra kerüljön. Ezeken a helyeken akár a falu minden felnőtt lakója elindulhat polgármester jelöltnek, vagy képviselő jelöltnek. Abba már nem is merek belegondolni, hogy mi lenne, ha ezután természetesen mindenki magára szavazna.

Sajnos, vagy szerencsére ennél több, mosolyra fakasztó része nincs az önkormányzati választás előkészületeinek. Komoly dolog ez, kérem! Az eredmény 5 évre eldönti egy-egy település, illetve a megye sorsát. A testközelben lévő polgármester, megyei elnök, és a helyi képviselők emberi, vezetői képességei, tulajdonságai meghatározzák a települések lakóinak életkörülményeit, hangulatát. És az sem baj, ha a testületek tagjai képesek lesznek együtt gondolkodni, együtt munkálkodni az ott élők, az őket megválasztó közösség érdekében. Sajnos ez az álmok kategóriájába tartozik. De miért ne lehetne álmodni?! A kampány hangulata, hangvétele alapozza meg, vagy teszi lehetetlenné a későbbi összhangot. Jól gondoljuk meg a következő ötven napban, hogy mikor mit mondunk, és mit cselekszünk!

Nálunk, a Somogyért Egyesületnél is (néhány személyi kérdés kivételével) megszülettek a legfontosabb döntések. Ezekről már írtam korábbi blogomban. A legfontosabb, hogy indulunk a választáson, és önálló listát állítunk. Mint korábban mindig, most is (Kaposváron kívül) minden településen lehet majd ránk szavazni. Somogyban újra Somogyért!  Hétfőtől több mint száz Somogyértes gyűjti a megye különböző részein az aláírásokat, hogy a kellő számú ajánlás leadása után megjelölhessük a listánkon szereplő neveket is.

A tévedések és félreértések elkerülése érdekében írom le, hogy a megyeszékhelyen a Kaposvári Somogyért Egyesület nem vesz részt a választáson. Nem állít jelölteket, és külön nem támogat egyetlen pártot sem. A kaposvári egyesület elnöke, Karsai Ria az egyik egyéni választókerületben felvállalta az LMP jelöltségét, amit magánemberként megtehet. Személy szerint Őt támogatja ebben (nem jelöli) a Kaposvári Somogyért Egyesület.

Ha arra vagy kíváncsi kedves olvasóm, hogy magánemberként hogy érzem magam, akkor nem rutin válaszként mondom, hogy köszönöm, nagyon jól. Számos szép és emlékezetes, közös családi programon túl, testben és lélekben feltöltődve fogom össze a Somogyért Egyesület önkormányzati választási előkészületeit és kampányát. Időm nagy részét most ez köti le.

Kicsit megsínyli ezt a pálinkakészítés. Annyira azért nem, hogy kimaradt volna régi vágyam, a sompárlat indítása. Ez évben végre jó termés volt. Így néhány nappal ezelőtt közel két mázsa, apró, sötétpiros, fanyar gyümölcsöt szüreteltünk. Szedés, kézi válogatás, magozás, cefrézés. Két napig tartott a művelet. Megkínlódtunk vele, de már ott dolgozik az erjesztő hordókban. Egy újabb csoda készülődik, ha közben nem rontom el. Sompálinkát Somogyban. Hol, ha nem itt? A Somogyért Egyesület is most készül – gondozással, ápolással együtt járó –  védnökséget vállalni a niklai Berzsenyi–kúria kertjében lévő, és még Dani gazda által ültetett öreg somfák felett. Somogyban továbbra is Somogyért!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika Berzsenyi Dániel pálinka értékeink megyei közgyűlés pártok Somogyért Egyesület Somogy megye Budapest önkormányzati választás Falus Ferenc Kaposvári Somogyért Egyesület Karsai Ria LMP Nikla politikusok som

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr236625971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása