HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

551. és 11. Enyém az ország

2011.06.13. 09:33 Dr. Gyenesei István

Jó borok lesznek az idén. Sokáig csettintünk majd a 2011-es évjáratot kóstolgatva. A néphagyomány szerint ugyanis, ha pünkösdkor szép az idő, jó lesz a bortermés. Bár az is igaz, hogy az időjárás a szőlőtermésre van hatással, míg a bor minőségét inkább az emberi munka és tudás határozza meg. Ezért van az, hogy gyengébb szőlőből is születhetnek szép borok, és olyant is láttunk már, amikor remek szőlőből készült nehezen iható lőre. Vagyis fontos az alapanyag, de nem minden. Az emberi talentum isteni segítséggel csodákra képes. Épít és alkot, de rontani, rombolni is tud. Néha ugyanazok a képességek állanak a jó és a rossz mögött, egy és ugyanazon embernél. Ha már pünkösd, akkor azt mondom, a bennünk lakozó lélek dönti el mire használjuk életünket. A lélek ajándékát azért kaptuk, hogy használjunk vele. Nem árt tudatosítani magunkban.

 

Tavaly és tavalyelőtt is ott voltunk a csíksomlyói búcsún, amit hagyományosan pünkösd szombatján tartanak. Húszegynéhány éve a magyarság tömegrendezvényévé, hogy azt ne mondjam tömegdemonstrációjává vált. Minden magyarnak, hívőnek és ateistának (ha egyáltalán van ilyen) életében legalább egyszer el kellene ide zarándokolnia. A természet ölelte csiksomlyói patkóban, ahol szinte mindegy, hogy május 10-re vagy június 13-ra (ez a két szélső lehetőség) esik az ünnep, ilyenkor mintegy megszentelve az együttlétet, legtöbbször, mint idén is esős az idő.

 

Böjte Csaba ferences szerzetessel készített interjúban olvastam: „Újabb vérszerződéssel egy asztalhoz kell ülni. Elég nagy a Kárpát-medence, lakjuk be hát békével, szeretettel, és tegyük mindannyiunk számára tündérkertté! Nem hiszem, hogy lenne olyan feladat, amit összefogással, nyugodt derűvel, békés munkával ne lehetne megoldani.” Igaza van, és miután mindez a Magyar Nemzetben jelent meg bízom abban, hogy olvasták, olvassák és megértik a ma hatalmon lévő országos és helyi politikusok is. Azok akik, bár az egyetemes keresztény imát, amelynek utolsó mondata a Mindenható mindenekfölöttiségének elfogadása „…Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség” kissé másként értelmezik. Mintha azt gondolnák „enyém az ország, enyém a hatalom és enyém a dicsőség is”. Ez azért nagy különbség.

 

A pünkösd amúgy az öröm ünnepe. Ilyenkor a természetből is az erő, a lelkesítés árad. Erre nagy szükségünk lenne. Hogy vannak gondjaink az természetes. Az a dolgunk, hogy merjünk ezekkel szembenézni és megoldani őket. Sem meghunyászkodni, sem megfutamodni nem emberhez méltó. Mindannyiunknak küldetése van, amiből egy a közös: megtalálni, és segíteni egymást. Ez ma a legnagyobb kihívás. Miközben válaszfalakat kellene lebontani, eközben azt látjuk körülöttünk, hogy azoknak, akiknek meg van ehhez minden eszközük, azok sokkal inkább elválasztó, őket védelmező falakat építenek. Egyelőre itt tartunk.

 

Írhatnék még sok-sok hétköznapi eseményről, gondolatról, de rosszul tenném, ha így tennék. Inkább hagyom blogom olvasóit mindazt végiggondolni, amiről és amit „papírra” vetettem.

Szólj hozzá!

Címkék: sajtó ünnep politikusok pünkösd értékeink böjte vallás egyház csiksomlyó

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr592979670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása