HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

631. Tisztaság

2015.03.25. 20:46 Dr. Gyenesei István

Gyakran teszik fel a kérdést. Miért választottam az aktív, színes és sikeres politikusi pálya folytatásaként az ugyancsak aktív, színes - mára már nyugodtan leírhatom - sikeressé vált pálinkakészítést? Sorolhatnám az okokat, de most csak egyet említek. Talán a legfontosabbat, de mindenképpen a legaktuálisabbat. Olyat kaptam ajándékba tőle, amit a politikától soha, a TISZTASÁGOT. A jó pálinka ugyanis a legtisztább, legőszintébb ital. A politika azonban soha nem volt az, de talán most a legkevésbé.

A rendszeres hazai és nemzetközi megmérettetés, a versenyek szerves részei ennek a sok időt, türelmet, hozzáértést, alázatot igénylő, számomra azonban inkább játéknak, kísérletezésnek nevezhető tevékenységnek. Blogom hűséges olvasói már hallottak a háziversenyeimről, ahol az előző évi összes saját párlatom mellett, a korábbi évek időt állónak tűnő pálinkáit is bemutatom.

Értő bírálókat hívok ilyenkor, akikkel együtt válogatjuk, mustráljuk, elemezzük a felvonultatott mintákat. Ennek bejáratott időpontja február. Idén két alkalommal, összesen 14 ítész tisztelt meg az ország különböző részeiből azzal, hogy eljött hozzám. Nem túlzás azt mondani, hogy várják, örömmel jönnek és megtiszteltetésnek veszik a meghívást. Ez évben 83 párlatom került a „boncasztalra” a 2011-2014 évek terméseiből.  Az elhangzott véleményeket már idén hasznosítom, finomítva, alakítva, változtatva a párlatkészítési gyakorlatomat.

A visszatérő szakemberek egyértelmű véleménye szerint kialakult egy jól felismerhető, illatdomináns, sajátos stílusom. Az igazi kihívást az jelenti számomra, hogy minél többnél megtaláljam, megalkossam a vele harmonizáló ízvilágot. Ha ezt a kettőt egymásra találtatom, akkor jön létre a varázslat, ami lehet kis csoda, vagy akár nagy rácsodálkozás is. A kellően harmonikus, legjobb formában lévőket nevezem a különböző versenyekre. Az egyes megmérettetésekre nem ugyanazokat. Már csak azért sem, mert alkalmanként és tételenként legalább egy liter a nevezési mennyiség. Márpedig a barátaim és a családtagjaim szerint a versenyeknél van jobb hasznosítási forma is. Az, hogy melyik versenyre melyiket küldöm,  meglehetősen véletlenszerűen alakul. Az idei házi válogatók után 31 pálinkámat soroltam az elit csapatba. Őket viszem ország-világ hódítására.

Azt, hogy erős ez a csapat, az mutatja, hogy az év első, számunkra legjelentősebb párlatvetélkedésén a Destillatán rendesen odatettük magunkat. A Destillata 23 év óta a világ három legmagasabban jegyzett párlatversenyének egyike. Hagyományosan Ausztriában rendezik, amelyen elsősorban Európa legjobb párlatkészítői mérik össze termékeiket. Idén Eisenstadtban (Kismarton) zajlott a minősítés, és az Eszterházy kastély Haydn díszterme adott otthont a díjkiosztó gálának. Kilenc ország (Ausztria, Németország, Olaszország, Románia, Hollandia, Svájc, Szerbia, Argentína és Magyarország) összesen 162 párlatgyártója küldte el a hazai versenyeiken kiemelkedő minősítést szerzett, összesen 1456 mintáját.

Magyarország 25 pálinkakészítője, közel 200 termékével képviseltette magát. A többségében kereskedelmi főzde mellett néhány magánfőző is megmutathatta, hogy állják a versenyt. A magyarok közül legeredményesebben az Agárdi Pálinkafőzde szerepelt. Rajta kívül Champion minősítést csak a Gyenesei Pálinkárium és a Gyulai Pálinkafőzde kapott. 45 fokos fekete bodza pálinkám elnyerte „A 2015 év legszebb párlata” díjat.  Emellett még egy arany, két ezüst és hat bronz minősítést kaptak termékeim.

A pálinkabírálat szubjektív műfaj. Egy minősítés azt jelenti, hogy akkor, ott, annak a néhány embernek az a termék, abban a pillanatnyi állapotában mennyire ízlett. A nagyaranyra értékelt, 19 pontot kapott 45 fokos, 2012-es évjáratú fekete bodza pálinkám valóban kiemelkedő minőségű. Ez lett a legeredményesebb párlatom, erről dokumentumot kaptam, amire írva vagyon: „A 2015-ös év legszebb párlata”. Igazán büszke vagyok rá!

Pálinkakészítő munkám különleges elismerése, hogy a maximálisan adható 20-as átlagpontszámot kapta az erős (48 fok feletti) vadbodza párlatom. A minősítéshez arra volt szükség, hogy három, egymástól függetlenül értékelő bíráló mindegyike a legmagasabbra értékelje. Ilyen magas pontszámot a közel ezerötszáz párlat közül mindössze tíz mintának adott az értékelést végző 50 fős nemzetközi zsűri. Csak azért nem lett ez is champion, mert a strongok kategóriájában egy ugyancsak 20 pontos osztrák Vilmoskörtét előbbre helyeztek a bírálók. Az enyémek közül végül is ott ez volt a legjobb.

István fiammal együtt vettük át az elismeréseket. Négy év óta folyamatosan részt veszek a Destillatán. Ennek a megmérettetésnek különleges rangja van a párlatkészítők világában. Az itt elért eredményt fenntartás nélkül megsüvegelik a pálinkagyártók. A korábbi évek ezüst és bronzérmei után nem tagadom, hogy vágytam, de nem számítottam az aranyéremre. Az, hogy mindjárt kettő is sikeredik, és az egyik Champion lesz, arra álmomban sem számítottam. Végtelenül boldogok voltunk, és máris kíváncsian várjuk az ez évi gyümölcsöket. Mit lehet majd belőlük kihozni?

Eredményemnek meglehetősen nagy volt a híre, jelentős a reagálások mértéke. Számos médium foglalkozott azzal, hogy magánfőzőként betörtem a profi párlatkészítők nemzetközi élmezőnyébe. Aki használja a közösségi oldalakat, az tudja értékelni, hogy a saját Facebook-bejegyzésemet 14-en osztották meg, közel 900-an jelezték, hogy tetszik nekik, és több mint 300-an ezt le is írták kommentjeikben.   Köszönöm nekik a figyelmet és a bíztatást. Erőt adódóan jól esett.

A következő megmérettetés a hagyományos Gyulai Pálinka és Párlat Világkupa, amelynek az eredményhirdetése április 18-án lesz a várudvaron felállított színpadon. Ott húsz pálinkám kerül megítélésre. Köztük vannak titkos favoritjaim is, de előre nem árulom el ezeket, mert a többi megsértődik. Egyébként is minden alkalommal nekem is okoznak kellemes meglepetést.

Ebben a romlott világban kell, hogy legyenek stabil, megbízható pontok! Miért ne lehetne többek között az egy őszinte, tiszta Hungaricum, a jó pálinka. Különös üzenete van ennek ma Gyümölcsoltó Boldogasszony napján. Manapság az egyik legnagyobb embert próbáló kihívás bele oltani a gyümölcsöző jót a vad alanyba, esélyt adva ezzel egy várva-várt változásnak

Szólj hozzá!

Címkék: politika Destillata Gyula pálinka értékeink Hungaricum Magyarország Eisenstadt Esterházy Facebook Gyenesei

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr837305030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása