HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

542. és 2. Kutyavilág

2011.04.12. 09:17 Dr. Gyenesei István

Jól vizsgázott a blog.hu. Számos megerősítő visszajelzést kaptam. A nyírvíz nyerésének technológiájáról pedig többen is érdeklődtek. A helyi és a nagypolitika önmagát ismétlő flegmasága alatt izzik a parázs. Ezt mutatják a szakszervezetek és a fegyveres testületek demonstrációi is. A nehéz helyzetben lévő önkormányzatok legnagyobb rácsodálkozói maguk az új polgármesterek. A „T” betűs településvezetők, csak most szembesülnek azzal, hogy mit is vállaltak. Mielőtt erre az útra léptek nem ártott volna még a választás előtt alaposan körülnézniük. Sokan közülük a könnyű megélhetés reményében törtek a „csúcsra”. Hamar kiderült számukra, hogy itt bizony ellenszélben kell küzdeniük még akkor is, ha pártpolitikai hátszél repítette őket a funkcióba. Alkalmasságukat majd az idő dönti el. Sok helyen azonban sokba fog ez kerülni. Pedig van, lenne mércéje a körültekintőbb kiválasztásnak.

 
Mire gondolok? Nem másra, mint hogy a kevésbé sikeres előélet nagy kockázat egy-egy vezető választásánál, kinevezésénél. Igazsága van Lázár Jánosnak, hogy a magánéleti kudarcokkal küszködőkből nem lesz, nem lehet eredményes közszolga. Az más kérdés, hogy ezt szerencsétlenül fogalmazta meg, amiért kapott hideget-meleget. Nálánál pontosabban írja ezt le Lukács az evangéliumában (16.10.) amikor emígy bölcselkedik: „Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az”. Egyszerűbben szólva a népi bölcsesség szerint ”kutyából nem lesz szalonna”. Pedig manapság sok kutyuliból lett egyszerre nagykutya. Csak el ne higgyék, hogy a hatalommal észt is kaptak, amit mindjárt osztaniuk kell. Előbb gyűjtsék csak a szellemi javakat, hogy aztán legyen mit megosztaniuk. Ellenkező esetben kutyavilág vár ránk, de rájuk is.
 
Tobzódik a gátlástalanság. Pitiáner csalóként az Európai Parlament magyar képviselői közül néhányan, utólag legalizálva stiklijüket, kihelyezik névtábláikat vidéki pártirodák ajtajára, hogy több milliós havi apanázsuk mellé így felvehessenek még néhány tízezer forintot, alig több mint kétszáz Eurót. Így lett Glattfelder Béla hírtelen nagyatádi, amihez a JAGUÁR S-TYPE márkájú luxus gépkocsival közlekedő helyi országgyűlési képviselő asszisztált. De így lettek Somogyban helyi fideszes vezérek feleségei, élettársai megyei intézmények, hivatalok vezetői. Vagy az ismert országgyűlési képviselőnő testvére részére simán létrehozott a szakadék szélén táncoló megyei önkormányzat egy új céget, dupla annyi költséggel, mint amennyiért ezt a munkát az apparátus eddig elvégezte. Az utóbbiakat kényszerű „takarékossági okok miatt” pár hónapja bocsátották el. Eközben a megyei hatalmasságok kis falvakban felnőtteknek munkahelyet, gyerekeknek életteret jelentő lakásotthonokat zárnak be lélektelenül, hamis érvekkel. A Somogyi Hírlapban pár napja nyilatkozó nemesi származású Zichy László, a nágocsi kastély tulajdonosa, a helyi „családotthon-nevelőotthon” fontosságáról beszélt. Szegény még nem ismerte a rövidlátó, kishitű és buta döntést, amelynek minden fontosabb, mint a gyerekek sorsa.
 
Utaztam is az elmúlt napokban. De most vonattal mentünk Budapestre a Construma kiállításra. Gyerekes kíváncsisággal készültem az útra. Feltankoltam olvasnivalóval, hogy az oda-vissza több mint hat óra hasznosan teljen. A reggeli InterCity tíz percet késett, így ráértem körülnézni a szebb időket látott kaposvári pályaudvaron. A város felöli bejáratnál a járda és a fal között méretes, üde zöld gazcsomók éktelenkedtek, ami a vágányok között és a peron mellett már kaszálnivaló mennyiségben virított. Emlékeim szerint régen nem csak az állomáson, de még a városon kívüli vágányok között és mellett is folyamatosan irtották a gazt. Ez még az átkosban volt. A valamikori resti is elszomorító látványt nyújtott. Gyermekkoromban vasárnap délutánonként lejöttünk ide vonatot nézni. A tiszta, kockás abrosszal terített asztalnál ülve nagyapám nagyfröccsöt, én pedig málnaszörpöt kortyolgattam. Ennek az épületszárnynak a kitört ablakai most háborítatlan lehetőséget adnak galambcsapatok tanyájának. El tudom képzelni, mi lehet odabent. A vonat kényelmes, tiszta, meleg, az utazó közönség hangulata pedig családias volt. A kalauz udvariassága is meglepett és mivel jutott rá idő megtudtam, hogy a férfi jegyvizsgálóknak a fő szabály szerint három fütyülője van. A jegylyukasztás már a múlté. Az erre szolgáló fogószerű alkalmatosság egyik szára azonban sípként is szolgált. Higiéniai okok miatt erre a célra külön „fütyülőt” kaptak a kalauzok. Így aztán a célszerszámot ma már, csak szakmai jelképként hurcolják táskájuk oldal zsebében. Illetve mégsem teljesen. Ezzel tudják ugyanis kinyitni az InterCity amúgy kötelezően zárt ablakait a nyári hőségben, ha elromlik a beépített klíma. Ha kidobták volna ezeket az öreg, hasznavehetetlennek látszó kellékeket, akkor a kánikulában bizony fulladoznának az utasok. Ezt a fontos információt egy törzs utastól tudtam meg, aki évtizedek óta ezen a vonalon közlekedik. Jó az öreg a háznál, akarom mondani a vonaton.

Szólj hozzá!

Címkék: politika család kaposvár politikusok pártok megyei közgyűlés vallás egyház somogyért egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr42819526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása