HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

559. és 19. Változatlan változás

2011.08.23. 10:52 Dr. Gyenesei István

Színes lesz a mostani válogatás. Hangoljunk tőmondatokban. Szellem a palackban, buli a Palaceban. Vizet prédikáló borivók, avagy kit akarnak itt agyonlőni? Robi az árpádsávos rendcsináló. Kaposvár kitőrt… Szeretik, ha köszöntik őket az emberek a tereken…

 

Az ízek világában jutott időm némi különlegesség keresésére. Megszállott lélekbúvárként kutatom a jó pálinka titkát. Arról már bizonyosságot nyertem, hogy a nap érlelte gyümölcsnek lelke van. Hozzáértéssel, barátsággal és nem kevés tisztelettel közelítve hozzá bizalmába fogad. Kitárja bensőjét és megajándékoz vele. A megsemmisülése után felhevítve, kész palackba bújni. Ha majd kellő idő elteltével kiszabadítjuk a szellemet, a hagyományos ízek mellett ez évben biztosan ránk mosolyog a mirabolán, a bodza, a feketeszeder, az irsai és a vackor. Mert bizony ezekből is készítettem cefrét. A párlatukról csak felsőfokon tudok írni. Ezt ízlelni és érezni kell. Tudom, hogy érdemes lesz.

 

Ha augusztus, akkor Szeged. Hét év óta megszakítás nélküli a színházi élménykeresés a Dom téren. Mind a tizenketten ott voltunk. Csak Isti hiányzott, neki másfél évesen még sok(k) lett volna. Valahol Európában. Gyermekkorom élményét éltem újra, amit most az unokák is érezhettek. A történetben mindig találok aktuálisat. Ezen az estén Alföldi Róbert árpádsávos rendcsinálója üzent a mának. A telt házas nézőtér egy emberként reagálta le. A város amúgy politikai kuriózum a mai Magyarországon. Példa arra, hogy a politika és a politikus önmagától nem rossz és nem jó. Az emberek teszik olyanná amilyen. Ha jó örüljünk, ha terhes akkor nézzünk magunkba.

 

Néhány nap a Balatonon és néhány az Adrián. Jól esett Siófok nyüzsgésében megmártózni. Hat évtizedem plusz egy-két tavasz ide vagy oda, a Palace diszkó éjszakai életébe is belekóstoltunk. Mit mondjak? Jól éreztük magunkat. Másnap azért nem mentünk vissza. Idő kell, hogy feldolgozzuk az élményt. Főként német fiatalok töltik be a Balaton fővárosának éjszakai világát. A magyar középkorosztály pedig újra felfedezte az Adriát. Akikkel találkoztunk mindenki azt mondta, hogy az ez évi rossz és bizonytalan időjárás miatt módosítottak terveiken. Kicsit lerövidítve a szabadságot, a tengert választották. Tartok tőle, hogy döntően azok száma nőtt, akik ebben az évben pénz szűkében, sehova sem tudtak elutazni a korábban megszokott pihenésükre.

 

Most az jár a fejemben, hogy írjak-e a kormánytanácsadók, honlapszerkesztők, udvari fotósok és tollnokok, művészeti munkások, beszéd- és tanulmányírók sok millió forintos díjazásáról? Ha megtenném, akkor névvel és konkrét összegekkel lenne érdemes. Nekem viszont nem az érintett személyekkel van a bajom, hanem ezzel a szemforgató, fariezusi szemlélettel. Eszembe jutott, milyen erővel méltatlankodtak ellenzékiként a mai kormánypárti politikusok, amikor annak idején miniszterként, kérdésre válaszolva a parlamentben elmondtam, hogy a nagybeteg (azóta már eltávozott) Siposhegyi Péter író havi, bruttó 80 ezer forintért segít a minisztérium munkájában. Szegény egy év alatt összesen sem kapott annyit, mint a mostaniak egyetlen hónapban. És akkor az elvégzett munkáról még nem is beszéltem. Egész mást várt a támogató kétharmad. Nem ez volt az ígéret. Szörnyű, de sejtésem szerint az ilyen és ehhez hasonló szembesülések vezetnek oda, hogy nyilvános fórumon Gyurcsány és Orbán agyonlövésének gondolatáról elmélkedhet egy legálisan működő szervezet elnöke a magyar szigeten. Mérhetetlen az országot vezető politikusok felelőssége.

 

Nagyboldogasszony és Szent István ünnepét követően két ember, két gondolatsora maradt meg bennem. Az elmúlt hétfőn este a kaposvári székesegyházban a lábodi plébános Csorba Tamás megajándékozta a híveket a szó élményével. A fiatal pap különleges érzékkel és hitelesen beszélt az egyetemes értékekről. Augusztus 20-án reggel a nagyatádi Szent István szobornál a város fideszes alpolgármestere beszélt. A tartalom nagy része kultúrált, a naphoz illő volt. Semmi különös. Egyetlen gondolatsort kivéve. Amikor a bizalom nagyszerűségéről szólt, elvesztette hitelességét. Ez az az érték, ami ma leginkább hiányzik a közéletből. Ez az amire a legnagyobb szükség lenne. Rajta uraim! Tessék megteremteni a bizalom légkörét! Ha már Nagyatád, akkor bizony itt a farka csóválta(ja) a kutyát, de akár azt is írhatnám, hogy fordítva ültek a lóra. A polgármesternek (aki egyébként jó szónok) csak a köszöntő szerep jutott és az alpolgármester kapta (kérte?) a fő szerepet. Ahogy ismerem Ormai polgármestert az is elképzelhető, hogy ő maga ajánlotta fel. Lássák az emberek a különbséget. Ez a szerep a település első emberének, vagy egy magasabb „rangú” állami vezetőnek jár. Így van, így lenne ez rendjén mindenütt.

 

Ahogy most ezt írom eszembe jutott pár nappal ezelőtti megdöbbentő rácsodálkozásom a Bibliára. Sokan tudják rólam, hogy kora reggel, ébredés után egy-egy részletet olvasok belőle. Már a harmadik példányt lapozom, tanulmányozgatom, jegyzetelem. Alá is húzom azt, ami azon a napon megszólít. A minap is ezt tettem, aztán nem véletlenül visszanéztem az előző „KÖNYV” azonos részét. Meglepődve szembesültem azzal, hogy ezeket a szavakat akkor nem húztam alá. „Tegyetek meg és tartsatok meg mindent amit az írástudók mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert bár tanítják, de tetté nem váltják. Elviselhetetlenül nehéz terheket hordanak össze, és raknak az emberek vállára, de maguk ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Minden tettükben az vezeti őket, hogy az emberek előtt feltűnjenek… Szívesen elfoglalják a lakomákon a főhelyeket és az első székeket, szeretik, ha a tereken köszöntik őket az emberek.” Jézus a farizeusokról szólt, amikor Máté emlékezete szerint ezeket mondta. Kétezer éves történet. Kétezer éve nem sokat változott a világ.

 

Azaz, hogy Kaposvár most éppen kitört szürkeségéből. Színvonalas zenei fesztivál van mögöttünk másodízben. Rippl-Rónai emlékkiállítás az Agórában. Valódi értékek, amire érdemes áldozni. Valljuk be, ehhez képest a farsangi napok, vagy a festők városának nevezett eseménysor jó szándékkal is csak előétel. A fő fogás telitalálat. Csak jusson rávaló a folytatásban is! Magasra került a léc. A névadásra illetve átadásra váró Agórát sem lesz könnyű megtölteni eseménynek számító rendezvényekkel. Nem lesz könnyű működtetni, de kell. Szép, impozáns. Kár, hogy nincs körülötte tér, nincs rálátás. Régi hiányt pótol. Még keresik a nevét. Sok arra méltó kaposvári személyiség életművét örökíthetné meg a keresztelője. Az én javaslatom Takáts Gyula, vagy a niklai remete Berzsenyi. Lényeg, hogy kaposvári, somogyi legyen.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika balaton család kultúra orbán gyurcsány ünnep pálinka szeged biblia kaposvár pártok siófok értékeink szent istván nagyatád siposhegyi vallás egyház csorba tamás ormai

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr333173098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása