HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

625. Somogyért

2014.07.10. 09:34 Dr. Gyenesei István

Somogyban, bőséggel van tennivalónk somogyért. Szerencsés esetben az itt élő önmagunkért és az egymásért érzett felelősség mozgatja szándékainkat. Ebben tett a minap újabb elhatározást a két évtizeddel ezelőtt alapított Somogyért Egyesület.

Húsz év telt el azóta, hogy létrejött az Egyesületünk, amelyik országosan is ismertté és elismertté vált. Szűkebb pátriánkban pedig megkerülhetetlen tényező, a megyei vezető testület meghatározó része lett. Jelenleg is a második legnagyobb támogatottságú alkotója a közgyűlésnek. A szükség hozta létre, amikor elindultunk. Sok tízezer embernek adtuk vissza a reményt, nyújtottunk civil kapaszkodót és megbízható erőt. Azt, amire most is nagy szükség lenne, mert fájó a hiánya.

Soha nem voltunk a hatalom kedveltjei. Mindig a konkurenst, a legyőzendő, sőt megsemmisítendő vetélytársat látták bennünk. Pedig mi csak a körülöttünk lévő beteg világ gyógyításra szövetkeztünk, no meg arra, hogy próbáljuk összerakni azt, ami szétesett. Több ciklusban voltunk megyét vezető erő. Olyan időszakokra emlékezhetünk, amikor jó volt somogyinak lenni. Közösséget kovácsoltunk, programokat adtunk és szerveztünk. Támogattuk, segítettük az értékeket létrehozó helyi közösségeket, fiatalokat és szépkorúakat. Abban az időben az itt élők büszkén vállalták somogyiságukat.

Tudom, hogy nehéz, fárasztó volt velünk lépést tartani. Talán pont ezért lettünk terhesek azok számára, akik gondolkodásban és cselekvésben is lassúbbak. Zavarta őket még a velünk való  összehasonlítás lehetősége is. Könnyebbnek tűnt a gyengítésünkön munkálkodni, mint felvenni velünk a lépést.

Az elmúlt évek végképp nem kedveztek a tenni akaró közösségeknek. Még kevésbé azoknak, akik nem álltak be a bólogatók, a tapsolók, az éljenzők hadába. A kizárólagosságra törekvők világképét zavarta a jelenlétünk. Azt sem engedték, hogy partner legyen a Somogyért Egyesület egy színes, élhető somogyért végzett munkában.

Rossz, öngyilkos taktika ez. Bár átmenetileg visszafogottabbá, csendesebbé tett bennünket, de ez az időszak inkább felkorbácsolta a „harci” kedvünket, mintsem elvette volna azt. Ha már harcról írtam, gyorsan hozzáteszem, mi most sem valami vagy valakik ellen, hanem valamiért, értékek létrehozásáért küzdünk. Ezt a szemléletet ajánljuk az őszi megyei önkormányzati választáson mérlegelendő alternatívaként. Van bennünk, bennem is elég erő. A közelmúlt magánéleti és politikai ostorcsapásai megedzettek. Újra előre akarok és tudok tekinteni.

Erről is szót váltottunk a hét végén a Somogyért Egyesület küldött-közgyűlésén, ahol szép számmal jöttünk össze. Az ilyenkor szokásos napirendek mellett fontos döntéseket hoztunk az önkormányzati választásokon való részvételünkről. E szerint az őszi választásokon - immáron hatodik alkalommal- most is részt veszünk, és önálló megyei listát állítunk. Mi vagyunk az egyetlen jelölő szervezet Somogyban amelyik az önkormányzati választásokon mindig önállóan indultunk. Soha nem vettünk részt közös lista állításában. Ez évben is megadjuk a somogyi polgároknak a választás lehetőségét, hogy a pártok mellett a megyei vezetésben és a közgyűlési munkában egyaránt jártas Somogyért Egyesületre is szavazhassanak.

Az egyes településeken azonban tagjaink helyben dönthetik el szabadon, hogy a polgármesteri és a képviselői helyekre állítanak-e önálló, vagy másokkal közös jelölteket, illetve a jelöltek közül kit támogatnak. A küldött-közgyűlésünk egyben felhatalmazta a 29 tagú új elnökséget, hogy a választási előkészületek során a küldött-közgyűlés összehívása nélkül is minden kérdésben döntést hozhat. Így rugalmasan és gyorsan tudunk alkalmazkodni az adott helyzethez.

Miután a vezető testület tagjainak mandátuma lejárt, így tisztségviselőket és elnökségi tagokat is választottunk. A 11 „régi” elnökségi tag mellett tizennyolcan friss erőként kerültek az Egyesületünk vezető grémiumába. Civil szervezeti vezetők, helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek, orvosok, pedagógusok, vállalkozók, nyugdíjasok alkotják a testületet, lefedve az egész megyét. Ennyi év után is megtisztelő számomra, hogy titkos szavazással, egyhangú támogatottsággal, újra megválasztottak elnöküknek. Ügyvezető alelnök dr. Spiegl József, alelnökök: Kövér István, dr. Seffer Károly és Zana István, titkár Udvaros Renáta lett.

Amikor az esélyeket – nemcsak  a sajátunkat – mérlegeljük, akkor a legfőbb motivációként a nem halványuló, élénk választói emlékezetre építhetünk. Bennünk korábban sem csalódtak a somogyiak. Kiszámíthatóak, megbízhatóak, párbeszédre és együttműködésre készek voltunk és vagyunk. Segíteni akarunk azoknak, akik az elmúlt években nem kaptak elégséges támogatást.

Sok az elégedetlen ember. Keresik a kapaszkodókat. Minden bizonnyal többen fognak elmenni szavazni, mint az országgyűlési és az uniós választásokon. Az eredményt nehéz prognosztizálni, de bizonyos tendenciák jól kiszámíthatóak. A Fidesz somogyban el fogja veszíteni a tizenhat fős megyei közgyűlésben az abszolút többségi pozícióját. A jelenlegi tíz képviselőjük helyett 5-7 mandátumot szerezhetnek. A Jobbik támogatottsága növekedni fog. Az egy képviselői helyüket, akár 3-ra is növelhetik. A baloldali pártok külön-külön (vagy együtt) 3-4 mandátummal számolhatnak. A Somogyért Egyesület számára 2-4 képviselői hely megszerzése a realitás. A döntő tényező a választási részvételi aktivitás lesz. Annyi bizonyos, hogy ősszel többen mennek majd el, mint tavasszal. A kérdés, hogy mennyivel?

A legnagyobb kérdés azonban az, hogy akik a következő 5 évben ott lesznek a somogyi közgyűlésben, azok összefogva gyógyítani és összerakni akarják-e a beteg és szétesett világunkat, vagy egymásnak feszülve csak a saját érdekeik lesznek a fontosak?

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: civil politika Fidesz Jobbik értékeink pártok Somogyért Egyesület Somogy megye Megyei Közgyűlés önkormányzati választás

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr196496063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása