HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

560. és 20. Mi ez a káosz?

2011.09.02. 06:58 Dr. Gyenesei István

Szeptemberre fordulva forró ősz képe rajzolódik ki. A józanító valóság vezényel? Ki ezt mondja, ki azt a szót viszi. Mi itt az igazság? Csapdába sétál Orbán? Államtitkári paródia az Alkotmánnyal.

 

Ma van Dorina névnapja. Isten éltessen kék szemű, szőke tündér! Tegnap Győrben köszöntöttük. Alig egy hete lépte át Barni a 13. mérföldkövét. A bajnokságot, a „nagy” ETO-hoz hasonlóan a győri fiatalokkal ő is jól, két győzelemmel kezdte. Az Istvánok pedig, (nálunk ebből van a legtöbb) első szent királyunk napján ünnepelhettek. Fanni, Dorina, Barni és Leila is megkezdte az új tanévet. Fanni számára most jött el a bizonyítások kora. Elsős lett. Evezz a mélyre kicsi lány, a többiekkel együtt!

 

Nemes szándékot tett nevetségessé a bugyuta előkészítés. Félre téve az új Alkotmány hiányosságait, gyengeségeit, most ez a mi alaptörvényünk, a sorvezetőnk, a fundamentumunk. Megjár neki a tisztelet és a mindenkire kötelező igazodás. Az a közigazgatási idiotizmus, amivel és ahogy az önkormányzatokat „ALAPTÖRVÉNY ASZTALA” létesítésére hívták fel, az az alkalmatlan államapparátus paródiája. Önmagán kívül sajnos az egész intézményrendszerre rossz fényt vet. Egy, vagy több közszolga görcsös megfelelési kényszere hatalmas erkölcsi károkat okoz. Nem megemeli, hanem megcsúfolja az Alkotmányt. Ember által megbocsájthatatlan bűnt követtek el.

 

Az amúgy jó szándékú elképzelések rendre balul sülnek el. Itt van mindjárt az orvos rezidensek helyzete. Keményen üzentek a kormánynak. Ha nem rendezik javadalmazásukat, tömegesen mennek külföldre. Az állam gyorsan reagált. Beígért havi 100ezer forint ösztöndíjat, amit némi külön feltételhez kötött. Az eredmény bizony fiaskó. 620 rezidensi helyre mindössze 141 fő jelentkezett. Néhány évvel ezelőtt protekcióra, segítségre volt szüksége a pályázóknak, hogy elcsípjék álmaik rezidensi helyét. De az Ócsára tervezett állami lakótelep építése sem a legjobb ötlet. 10 milliárd forintból praktikusabban is meg lehetne oldani az amúgy nehezen megoldhatót. A Somogyért-es Kövér Pista, nagyszakácsi polgármestere közreadta a Somogyért Egyesület választási programjának ezzel kapcsolatos javaslatát. Az üresen álló falusi házak állami tulajdonba való megvételét. Javaslatának hullámai a későbbiekben még valószínűleg felerősödnek. Különösen, ha kiderülne, hogy az ócsai telep építésének közbeszerzése csak színjáték. Lehet, hogy a lapokat már leosztották?

 

A Fidesz közeli közgazdászok is bírálják a magyar gazdaságot és gazdaságpolitikát. Elszállni látszik „szélkálmán”. Alig egy hónapja a miniszterelnök még azt próbálta láttatni, hogy mindenkinél ügyesebbek vagyunk, függetleníteni tudjuk magunkat a környezetünktől. Most őszintén elmondta, hogy rossz a helyzetünk. Érzi ezt legalább 9 millió magyar. Mi más oka lenne például annak, hogy a kaposvári elsőéves egyetemistáknak mindössze 30 %-a ment (jött) el, az amúgy jó bulinak számító gólyatáborba. Orbán Viktor bejelentette, hogy küzdelmekkel teli ősz vár ránk. Szaltó mortalét kell bemutatnia az országnak, ráadásul védőháló nélkül. Ha ő azt mondja, hogy „Magyarország nagyon súlyos veszélyhelyzetbe sodródott az elmúlt három hónapban” akkor azt bizony komolyan kell venni. Ennek húsba vágó, fájdalmas következményei lesznek rövidesen, hosszú távon csöpögtetve.

 

Ezért sem érthető Szijártó Péter kincstári optimizmussal előadott bejelentése, amely szerint „megszorítások pedig nem lesznek”. Az általa sokat idézett Lendvai Ildikó gázáremelést megelőző kijelentésinek, „gázáremelések pedig nem lesznek” időszakára hasonlít ez a helyzet. Na ez ellen az összeboronálás ellen most biztos, hogy mindketten tiltakoznak. Össze-vissza beszélnek a kormánypárti politikusok. Ezek után, hogyan értelmezzük a miniszterelnök bejelentését, amely szerint „a nyugdíjrendszer átszervezéséből befolyt pénz lesz a hiányzó forrás”. Már mint annak a 100 milliárdnak (vagy sokkal többnek) a forrása, amiről Varga Mihály beszélt. Ez bizony komoly terhet jelent majd az obsitosok számára.

 

Tény, hogy várat magára a meghirdetett gazdasági növekedés. Így az állam tervezett adóbevételei sem realizálódhatnak. Az elhatározott államadósság csökkentésnek egyelőre nincs termelési fedezete. Helyette valószínűleg belép, mint lehetőség az állami tulajdonok kényszerű értékesítése. A legrosszabbkor. Akkor, amikor nyomottak az árak. A potenciális vevők, kényszerünket látva nyílván még inkább leszorítják majd az árakat. Ezzel saját magunkat értékeltetjük le. Ráadásul ebben a helyzetben húzza magára az állam az eladósodott önkormányzatok intézményhálózatát, az adósságállománnyal együtt. Újabb teher, amit mindannyiunknak viselnie kell. Szerintem semmi nem változik azzal, ha az intézmények működtetése a „lyukas ülepű” önkormányzatoktól, a „templom egere” államhoz kerül. Még rosszabb lesz a helyzet. Átszervezés, leépítés, megszüntetés, elbocsátás döntését a megnövekedett távolságból könnyebben és szívfájdalom nélkül hozzák majd meg.

 

Amikor gondjainkon, bajainkon nem tudunk úrrá lenni, rendre bedobnak valami elterelő gumicsontot. Legyen minél nagyobb, minél rágósabb. A kishalak után, (mellett) nem véletlenül jött minap Bajnai Gordon újbóli kihallgatása. Nincs kétségem, most már rövidesen Gyurcsány Ferenc következik. Egyelőre valószínűleg a legjobb forgatókönyvet keresik ehhez. Nagy a kockázat. A jelenlegi helyzetben könnyen hőst faraghatnak belőle. Ezt pedig mindennél kevésbé szeretnék. Az elszámoltatás mellett, aztán jöhetnek majd a leváltások is. A jelenlegi vezető garnitúra, a csúcs kivételével a Fidesz második vonalához tartozik. A párton belüli súlytalanokat könnyebben lehet feláldozni. Ők lesznek az áldozati bárányok, amivel átmenetileg kezelni lehet a kitörni készülő indulatokat.

 

Orbán Viktor nagy kihívás előtt áll. A Fidesz támogatottsága jelentősen csökkent. A helyzetet súlyosbítja, hogy kezd a Fidesz több pólusúvá válni. Megpróbálják kivarázsolni kezéből az irányítást. A párton belüli szűk gazdasági, vállalkozói (nem gazdaságpolitikusi) csoport hatalmi ellenpólust épít. Gyengítve ezzel a pártelnök, miniszterelnök gazdasági bázisát. Pedig a háborúhoz közismerten három dologra van szükség: pénzre, pénzre és pénzre. Ki akarják húzni a széket Orbán alól a párton belüli spekulánsok? És akkor még ott van az erős önkormányzati blokk, akik mint sarokba szorított macska, bármikor támadásba lendülhetnek kinyújtva éles karmaikat. Orbán Viktor nagyszerű stratégának bizonyult a támadás előkészítésében. Győztes hadvezér volt a fontos csatában, de a ”háború” döntő része most következik. Kiderül, hogy mennyire ütésálló. Bírja-e a gyűrődést?

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika család fidesz ünnep gyurcsány ferenc orbán viktor varga mihály alkotmány lendvai ildikó bajnai gordon kaposvár szijártó péter szépkorúak ócsa somogyért egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr403196982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása