HTML

Facebook

Dr. Gyenesei István blogja

A somma.hu oldalon 7 évvel ezelőtt indítottam internetes naplómat. Azóta 620 önálló bejegyzést tettem. A rákeresések száma meghaladta a százezret. A magánélet mellett a napi politika adja a fő témát. A honlapomon www.gyenesei.hu-n link ad lehetőséget a blogom elérésére. Megyei Közgyűlési elnökként, független országgyűlési képviselőként, miniszterként, Somogyért Egyesület elnökeként és magánemberként is azt vallom, hogy aki nyitottan él azt csak őszintén érdemes tennie. Ez jellemzője a blogomnak is. Mostantól a blog.hu-n is elérhetőek lesznek bejegyzéseim, ahova rövidesen felteszem az összes korábbi írásomat is. Jó olvasást!

Friss topikok

  • Dr. Gyenesei István: @Ica Hoffmann: Köszönöm. Bölcs, jobbító szándékú gondolatok. (2016.01.11. 18:02) 637. A víziló
  • dr Matolcsi Lajos: Talány számomra hogy az Arab-.országok miért ilyen passzivak miért nem segitenek. Más hol van a NA... (2015.09.16. 10:42) 634. Határt sértők
  • encián: Gratulálok a pálinkáid ismételt sikereihez - bár nem írtál már egy hónapja, de olvastam róla.:-) (2015.03.22. 21:36) 630. Szomorújáték
  • encián: Na végre megszólaltál, alig vártam már!:-) (2015.01.22. 21:16) 629. Szóböjt
  • Balázs Nagy: Kedves István, tisztelt Kéviselő Úr! Megmondom őszintén sajnos Te kicsinálásra vagy ítélve.68 éves... (2014.10.28. 10:50) 613. Hozzáadni!

576. A hatolom esztelensége

2012.01.13. 09:37 Dr. Gyenesei István

Miközben az ész hatalma adná a megoldást, a hatalom esztelensége vesz körül bennünket. Nem véletlen, hogy a somogyi civilek is összefogtak a pártokkal. A kaposi Kossuth tér tegnap esti civil tüntetését a Szolidaritási Mozgalom szervezte. Megszólították a Somogyért Egyesületet is. Ott voltunk a téren. Az összefogás igénylését mutatja, hogy erre az eseményre a pártoknak sem az oldalajtón kellett besettenkedniük. A közel félezer jelenlévő példát adott a kulturált ellenzéki tömegviselkedésből is.

 

Akinek volt közölnivalója az ott volt, az ott lehetett. Kértek, így mondtam is néhány szót a Városháza tövében álló Kossuth szobor előtt. Mindenek előtt elmondtam: ne ámítsuk magunkat! Nincs realitása a gyors hatalomváltásnak. Illúziókat ne kergessünk és ezzel felelőtlenül senkit ne hitegessünk. De önkorrekcióra kell kényszeríteni a Magyarországot vezető erőket. Szakértő kormányra van szükség.

 

Mi civilek egy élhető és szerethető világot kívánunk magunk köré, ahol mindenkire szükség van! Olyat, ahol nem a hatalom képviselőit kell szeretni ahhoz, hogy megőrizzük munkahelyünket! Ahonnan nem kell elmennie a fiataloknak, hogy boldogulhassanak! Ahol nem a kiváltságosokat, hanem a tömegeket szolgálják a törvények. Ahol az állami segítség nem azt jelenti, hogy elveszik az önkormányzatok vagyonát. Ahol nem hihetik azt a helyi kiskirályok, hogy mindent megtehetnek, akár a megyét is eladhatják. Ahol tisztelni kell, és építeni lehet a távoli és a közelmúlt értékeire. Ahol a médiának nem a hatalomhoz, hanem az igazsághoz kell igazodnia. Ahol lehet élni, ahol jó élni.

 

Mert mi itt akarunk élni, itt akarunk bizonyítani! Kizárás helyett befogadást akarunk!

Legyőzés helyett meggyőzést, elbocsátás helyett bebocsátást, gyűlölet helyett megértést,

hátramutogatás helyett előretekintést, félrevezetés helyett nyíltságot, egyhangú szürkeség helyett színeket akarunk!

Itt akarunk élni, itt akarunk biztonságban élni, ezért törvénygyártás helyett törvényalkotást, bizonytalanság helyett kiszámíthatóságot, rettegés helyett biztonságot, gőgös politikusok helyett hozzáértő vezetőket akarunk! Félrebeszélés helyett az adott szó becsületének helyreállítását akarjuk!

 

Akarjuk, sőt elvárjuk, hogy a hatalom éljen és ne visszaéljen a kétharmad adta lehetőségével, hogy jó legyen itt élni! Mert szeretni, csak szerethető országot lehet. Tegyük szerethetővé falvainkat, városainkat, Somogyországot és Magyarországot! Tegyük mindezt közösen, összefogva, kirekesztés nélkül! Ha így teszünk van rá remény, hogy boldog tavasz köszönt Magyarországra.

 

Vízkeresztkor Somogy hagyományosan a megye napját ünnepelte és azóta is zajlik az ünnepi események sora. A régi-új Megyeházán enyhén szólva fagyos volt a hangulat és nem azért, mert nem jutott pénz tüzelőre. Egyszerűen nem lehetett ez másként, hiszen a mögöttünk hagyott évben meghalt az önkormányzati megye. Ezen a megyei ünnepen ravatalozták fel a haláláért felelősök. Közben a sírját megásók mímelt jókedvvel kenegették a mézet a madzagra. Aztán mindjárt le is nyalták róla. Legalább nekik legyen édes - gondolják. Ők azok, akik eladták a megye kincseit egy tál lencséért, harminc ezüstért, személyes vélt egzisztenciális biztonságukért. A közel 30 milliárdos éves költségvetéssel működő és a több mint négyezer munkahelyet biztosító megyei önkormányzat jövőre az eddigi költségvetési összeg egyetlen százalékából gazdálkodhat és maximum húsz-huszonöt embert foglalkoztathat. Köztük elsősorban politikai csókosaikat.

Nyoma van annak, amikor évekkel ezelőtt azt találtam mondani, hogy a kötvény kibocsátási ámokfutással a megyék saját sírjukat ássák. Sajnos bekövetkezett. Sírba vitték a magyar önkormányzati megyéket. Éltek 21 évet. Az árvák gyámságát az állam vette át. „Nevelő otthonba” kerültek az önkormányzati intézmények, örökségükkel együtt. Előre látszik, hogy ez a tulajdonosváltás jó ideig nem lesz növelő.

 

A megyenapi ünnepségen említésre méltó szónoklatot mondott a református lelkész Szászfalvi László, a korábbi csurgói polgármester, most államtitkár. A tőle megszokott tartalommal és színvonalon beszélt. Csak egyet lehetett érteni vele, amikor az értékek revitalizációjának (ezt talán szebben is mondhatta volna) szükségességéről szólt. Megújítani, azonban csak tettekkel lehet. Erről beszélni kevés.

Amikor pedig azt mondta, hogy egy boldogtalan országnak nem lehet boldog megyéje mindent megmondott. Ez nem szorul magyarázatra. Itt tehát a feladat, boldoggá kell tenni az országot, az itt élő embereket! De nem akaratuk ellenére, velük szembefeszülve. Az már látszik, hogy a jelenlegi törekvés zsákutca és a mai zászlóvivőknek sem állít a hálás utókor szobrot. Úgy tűnik nekik mindegy, holnap még mulatnak egyet a siófoki, szebb időket látott somogyi megyebálon.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika sajtó ünnep kormány kaposvár politikusok somogy pártok értékeink megyei közgyűlés somogyért egyesület szászfalvi lászló szolidaritási mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesei.blog.hu/api/trackback/id/tr343542118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása